Dopis pro rodiče

01.09.2012 21:23

Vážení rodiče žáků 5.A,

 

jelikož Vaše děti nastupují nejen do nového prostředí, ale změní se jim i učitelé, ráda bych Vás touto cestou informovala o některých změnách, případně připomněla některá pravidla, aby vstup Vašich děti do 5. třídy byl co nejlehčí.

 

Nová třídní učitelka

Ráda bych se Vám tímto představila - jmenuji se Michala Štěpánová, pátou třídu učím již třetím rokem, dojíždím z Vysokého Mýta a dálkově studuji pátý ročník vysoké školy. Z tohoto důvodu nebudu pátky ve škole přítomna a Vaše děti budou mít předměty, ve kterých je učí někdo jiný. Kontaktovat mě ale můžete kdykoli mailem, osobně nebo telefonicky (v době vyučování nejsem u mobilu, proto upřednostňuji sms). Jakoukoli spolupráci s Vámi vždy ráda uvítám.

Pravidelný týden

Každý školní den je zpestřen jinými činnostmi a jiným učivem, ale aby se žáci lépe orientovali v týdenním režimu, je vytvořen tzv. pravidelný týden. Možná se Vám bude zdát, že se píše hodně pětiminutovek, ale je to tak nastaveno proto, aby děti měly hodně známek, časté psaní je také připravuje na druhý stupeň a především umožňuje si danou látku pořádně procvičit a zafixovat.

Český jazyk

  • pětiminutovky – píšeme v pondělí, úterý a ve čtvrtek
  • diktát – vždy jednou týdně – ve středu
  • Čj sloh – v úterý poslední hodinu
  • Čj čtení a literární výchova – středa, čtvrtek
  • Čtenářský deník – odevzdává se 1 výpisek z knihy hned první den v novém měsíci (kromě září a června, kdy se s žáky osobně domluvím na datu)
  • Dílna čtení – děti si každou středu přinesou jakoukoli knížku, kterou ještě nečetly nebo ji mají rozečtenou

Matematika

  • pětiminutovky píšeme každý den kromě pátku
  • geometrie – vždy jednou týdně – v úterý

Domácí úkoly

  • Domácí úkoly budou zadávány téměř každý den
    • z pondělí na úterý – DÚ z českého jazyka
    • z úterý na středu – DÚ z matematiky
    • ze středy na čtvrtek – DÚ z českého jazyka
    • ze čtvrtka na pondělí  – DÚ z matematiky + opravy PM a diktátu
  • Zadání domácího úkolu bude každý den napsáno na tabuli a mnou připomenuto. Pro případnou kontrolu je zapíši každý den na třídní (a školní) internetové stránky.
  • Domácí úkol je pro žáka příležitostí, jak se naučit samostatně myslet, učit se, procvičovat a řešit problémy. Je proto důležité, aby žáci úkoly vypracovávali samostatně, ale s Vaším dohlédnutím a případnou ochotou pomoci a vysvětlit. Prosím také o Vaše podepsání každého písemného domácího úkolu. Děkuji.

Webové stránky třídy:

Pro snadnější a rychlejší přístup k informacím je tu nově možnost využití webových stránek naší třídy (i školy). I přesto, že zadání domácích úkolů bude probíhat při výuce ve škole, každý den jej také vložím na tyto stránky (pro případné zapomenutí či ověření správnosti). Na stránkách www.smajlikovatrida.webnode.cz máte dále přístup k rozvrhu hodin, fotografiím, kontaktům ZŠ. Děti si doma mohou procvičovat učivo na počítači zábavnou formou, nebo se Vám pochlubit vlastní slohovou prací.

Webové stránky umožňují nejen rodičům mít přehled o celoroční činnosti této třídy.

Ne každý má možnost se na internet vždy dostat - proto jsou tyto stránky jen NEPOVINNÝM bonusem navíc.

Vše důležité bude řečeno ve škole.          

Podpisy

Prosím o Vaše podepsání každého písemného domácího úkolu, Žákovské knížky (alespoň 1 x týdně) a oprav pětiminutovek a diktátů, které děti budou mít doma přes víkend. Děkuji.

Prosím také o podepsání příjmením žáků všech pomůcek (ručník, tabulka, pytlík na přezůvky a tělocvik, pravítka,...). Děkuji

Omluvení žáka

Nemoc žáka je potřeba omluvit osobně, telefonicky nebo písemně – co nejdříve. Nejpozději však do 3 dnů od začátku absence a po ukončení nepřítomnosti písemně v žákovské knížce.

Uvolnění z hodin v průběhu vyučovacího dne – rodiče nebo zákonný zástupce si musí osobně dítě vyzvednout, popřípadě předem podat písemnou omluvu.

  • Absence krátkodobá (1 až 2 dny): na písemnou žádost rodičů uvolňuje třídní učitel.
  • Absence dlouhodobá (více než 2 dny): písemná žádost řediteli školy prostřednictvím třídního učitele.

Mobilní telefony:

Pokud bude mít Vaše dítě ve škole mobilní telefon, musím Vás upozornit, že škola neručí za případnou ztrátu či poškození. Při vyučování musí mít žáci mobil zcela vypnutý.

Kontakt

Třídní učitelka: Michala Štěpánová

E-mail: michala.stepanova@seznam.cz

Sborovna II. stupně ZŠ: Tel.: 465 536 070

Více informací:

 

Velmi se na spolupráci s Vámi a s Vašimi dětmi těším.

                                                                       Michala Štěpánová